Škola je gotova: vrijeme da “djeca budu djeca” ili prilika za učenje?

Škola je gotova: vrijeme da “djeca budu djeca” ili prilika za učenje?

Škola je gotova: vrijeme da “djeca budu djeca” ili prilika za učenje?

AI Brzi sažetak

 • Sudjelovanje u sportskim aktivnostima, pridruživanje klubovima ili sudjelovanje u događanjima u zajednici tijekom ljetnih praznika može pomoći djeci u razvoju socijalnih i emocionalnih vještina, što je ključno za opći akademski uspjeh.
 • Sudjelovanje u obrazovnim programima ili ljetnim školama tijekom praznika može pružiti djeci strukturirano učenje i pomoći im da nadoknade bilo kakve akademske izazove s kojima su se suočili tijekom školske godine.
 • Poticanje djece da istražuju knjige i posjećuju knjižnice tijekom ljetnih praznika može poboljšati njihove čitalačke vještine i rješavati eventualne akademske teškoće s kojima su se susreli.

Kako ljetno sunce započinje izlaziti, djeca s nestrpljenjem očekuju slobodu i radost koja dolazi s ljetnim praznicima. Međutim, usred uzbuđenja, leži izazov s kojim se suočavaju roditelji i odgojitelji – pronalaženje nježne ravnoteže između odmora i učenja. Istraživanja su pokazala da se akademske vještine obično smanjuju tijekom tog vremena, što može ometati kognitivni razvoj. Ali ne bojte se, jer postoji nada u postizanju savršene ravnoteže. Uključivanjem obrazovnih mogućnosti u svakodnevne aktivnosti i suočavanjem s akademskim izazovima izravno, djeca mogu nastaviti rasti i napredovati tijekom zasluženih ljetnih praznika.

Prednosti za socioemocionalni razvoj

Škola je gotova: vrijeme da “djeca budu djeca” ili prilika za učenje?

Društvene vještine djece mogu procvjetati tijekom ljetnih praznika jer imaju opuštenije i slobodno vrijeme za stvaranje prijateljstava. Ovo razdoblje odmora pruža priliku djeci da se uključe u aktivnosti koje potiču društvenu interakciju i emocionalno blagostanje. Prednosti ljetnih praznika za mentalno zdravlje i socijalno-emocionalni razvoj dobro su dokumentirane istraživanjima. Evo nekih ključnih prednosti:

 • Unaprijeđeni socijalno-emocionalni razvoj: Ljetni odmor omogućuje djeci da lakše razvijaju društvene vještine, budući da imaju priliku komunicirati s vršnjacima u manje strukturiranom okruženju.
 • Povećano emocionalno blagostanje: Opustjena priroda ljetnih praznika može smanjiti razinu stresa i poboljšati opće mentalno zdravlje.
 • Poboljšane komunikacijske vještine: Djeca imaju više vremena za razgovore i igru, što može poboljšati njihovu sposobnost izražavanja i razumijevanja drugih.
 • Ojačana prijateljstva: Sloboda da provode više vremena zajedno omogućuje djeci da prodube postojeća prijateljstva i stvore nova.

Općenito, ljetni praznici pružaju pogodno okruženje za razvoj društvenih vještina kod djece i promicanje njihovog socijalno-emocionalnog blagostanja kroz igru i društvenu interakciju.

Balansiranje odmora i obrazovanja

Škola je gotova: vrijeme da “djeca budu djeca” ili prilika za učenje?

Roditelji moraju pronaći pažljivu ravnotežu između dopuštanja djeci da uživaju u ljetnim praznicima i uključivanja obrazovnih aktivnosti. Balansiranje slobodnih aktivnosti s obrazovnim prilikama tijekom ljetnih praznika ključno je za cjelokupni razvoj djece. Iako je važno da djeca imaju vremena za opuštanje i punjenje baterija, također je korisno pružiti im iskustva učenja tijekom ovog odmora. Istraživanja pokazuju da djeca često zaboravljaju značajan dio gradiva tijekom ljetnih praznika, što dovodi do niže kognitivnog razvoja i opadanja akademskih vještina. Međutim, ljetni odmor također se može iskoristiti kao prilika za rješavanje akademskih izazova i unaprjeđenje učenja. Uključivanjem obrazovnih aktivnosti u svakodnevne rutine i poticanjem djece na strukturirana iskustva učenja, roditelji mogu osigurati da njihova djeca imaju ljetovanje koje kombinira opuštanje i učenje.

Rješavanje akademskih izazova

Poticanje djece da istražuju knjige i posjećuju knjižnice tijekom ljetnih praznika može poboljšati njihove čitalačke vještine i rješavati eventualne akademske teškoće s kojima su se susreli. Evo četiri načina na koje ljetni odmor može biti iskorišten za osobni razvoj i rješavanje akademskih nedostataka:

 1. Čitanje zbog zadovoljstva: Poticanje djece da čitaju knjige po vlastitom izboru tijekom ljetnih praznika može poboljšati njihove čitalačke vještine i razviti ljubav prema čitanju.
 2. Upisivanje u ljetne obrazovne programe: Sudjelovanje u obrazovnim programima ili ljetnim školama tijekom praznika može pružiti djeci strukturirano učenje i pomoći im da nadoknade bilo kakve akademske izazove s kojima su se suočili tijekom školske godine.
 3. Sudjelovanje u obrazovnim aktivnostima: Ljetni odmor pruža priliku za fokusiranje na predmete ili vještine s kojima su se djeca možda borila tijekom školske godine. Roditelji mogu pružiti resurse i materijale za podršku njihovom učenju u tim područjima.
 4. Razvijanje socijalnih i emocionalnih vještina: Sudjelovanje u sportskim aktivnostima, pridruživanje klubovima ili sudjelovanje u događanjima u zajednici tijekom ljetnih praznika može pomoći djeci u razvoju socijalnih i emocionalnih vještina, što je ključno za opći akademski uspjeh.

Učenje u svakodnevnim aktivnostima

Sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima tijekom ljeta može pružiti vrijedne prilike za učenje djeci. Jedan način za uključivanje učenja u ove aktivnosti je kroz istraživanje na otvorenom. Ljetni odmor pruža savršenu priliku za djecu da istražuju prirodu, promatraju biljke i životinje te uče o okolišu. Ovo ne samo da promovira ljubav prema prirodi, već i potiče znatiželju i kritičko razmišljanje. Osim toga, uključivanje STEM obrazovanja u svakodnevne aktivnosti može dalje poboljšati učenje. Na primjer, djeca se mogu uključiti u praktične eksperimente, graditi strukture koristeći kućne materijale ili rješavati slagalice koje zahtijevaju logičko razmišljanje. Ove aktivnosti ne samo da čine učenje zabavnim, već razvijaju važne vještine u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Uključivanjem učenja u svakodnevne aktivnosti, djeca mogu nastaviti učiti i rasti tijekom ljetnog odmora.

Podijeli:

Upisi u tijeku!

Pročitajte još i...

Probajte Otto Krake bez obveza!

otto krake footer background

Otto Krake je škola njemačkog i engleskog jezika za djecu od 3 do 16 godina koja inspirira i osnažuje djecu da ostvare svoje ideje dok razvijaju vještine koje traju cijeli život.

© 2016-2024. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.